Το ΣΤ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου ...

Το ΣΤ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου ...
Το ΣΤ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Το Παλατάκι ...μας!"Το «Παλατάκι» έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Πιθανότατα, πρώτος ιδιοκτήτης του υπήρξε ο Χαϊδάρ πασάς, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο κτήμα και την ευρύτερη περιοχή.  Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αγωνιστή Χρήστου Βυζάντιου, ο οποίος έλαβε μέρος στις μάχες του Χαϊδαρίου τον Αύγουστο του 1826, στην περιοχή υπήρχε τειχισμένο αγρόκτημα με πύργο στο εσωτερικό του. Γκραβούρα του 1840 απεικονίζει έναν ορθογώνιο πύργο χωρίς διακοσμητικά στοιχεία. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το οίκημα πέρασε στην ιδιοκτησία του φιλότεχνου Τήνιου τραπεζίτη Νικολάου Νάζου, ο οποίος φέρεται να μετέτρεψε το Παλατάκι σε καλλιτεχνικό κέντρο, όπου σύχναζαν οι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι Νικηφόρος Λύτρας και Νικόλαος Γύζης. Αδιάψευστα ίχνη της παρουσίας τους εκεί αποτελούν οι τοιχογραφίες στον ξενώνα, καθώς και στον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου. Μετά τον θάνατο του Νάζου, ο πύργος πέρασε στα χέρια του Γεωργίου Θων, γνωστού σε πολλούς Αθηναίους από την έπαυλή του στους Αμπελοκήπους. Ο Θων κάλεσε τον Ερνέστο Τσίλερ και του ανέθεσε την ανακαίνιση του πύργου. Ο Τσίλερ δίνει στο Παλατάκι τη σημερινή του ρομαντική όψη με τα γοτθικίζοντα διακοσμητικά στοιχεία."

  Το Παλατάκι αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κάτοικο του Χαϊδαρίου , και όχι μόνο...  Ετσι όταν είδαμε στο βιβλίο της Γλώσσας να μας ζητάει την περιγραφή ενός σημαντικού κτιρίου της περιοχής μας, το μυαλό όλων  πήγε σε αυτό!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/26134032/%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%A3%CE%A42/%CE%A4%CE%9F%20%CE%A0%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%9A%CE%99.pdf
ΚΛΙΚ

 Σύνδεσμοι που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα :
http://haidari.culhub.gr/dimoschaidariouvtourgrdomaininside.html
ΚΛΙΚ για μετάβαση στη 3D  εφαρμογή


Και μια έκπληξη:
Ενα μεγάλο μέρος  της κινηματογραφικής ταινίας "Διακοπές στην Αίγινα"
διαδραματίζεται στο Παλατάκι...
Μπορείς να το εντοπίσεις;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου